Deze webwerf plaatst géén gegevens op uw computer en verstrekt geen informatie over uw gedrag voor 'analytische doeleinden'.

Enkele publicaties van Architext zijn beschikbaar gesteld als Pdf-bestanden. Ze kunnen hier gratis worden geïmporteerd door te klikken op de illustraties.

Atlas en architectenregister GPG
In het naslagwerk Gebouwen van het Plastische Getal is het laatste deel een internationale atlas met gebouwen die met behulp van het plastische getal zijn ontworpen. De topografische locaties zijn alfabetisch op land gerubriceerd. Daarnaast is er een overzicht met korte biografieën van architecten die met de theorie van dom Hans van der Laan hebben gewerkt.
Het betreft hier 65 pagina's uit het boek. Door te klikken op de pagina's hiernaast kunt u deze pagina's inzien en desgewenst op uw eigen apparaat importeren. In een programma dat pdf-bestanden kan lezen, zijn de pagina's op afzonderlijke woorden doorzoekbaar.

Atlas: gebouwen en architecten van het plastisch getal

Duurzaamheid loont van ir F. Ph. Bijdendijk

Duurzaamheid loont
90 5105 023 2
Ir. F. Ph. Bijdendijk

Duurzaamheid loont

Hoe sober en doelmatig bouwen de armen arm houdt

In 1997 verscheen het spraakmakende boekje ‘Duurzaamheid loont’, geschreven door Frank Bijdendijk, directeur van de Amsterdamse woningbouwvereniging Het Oosten. Hoewel het boekje reeds lang is uitverkocht, blijft de vraag. Vandaar dat het nu beschikbaar wordt gesteld in PDF. Het is zonder enige verplichting te importeren. Klik op de illustratie hiernaast.

Inhoud: Sinds de opkomst van het rationalisme is de moderne mens gewend geraakt in deelproblemen te denken. Daardoor is hij het overzicht op het geheel verloren. Onze voorouders wisten nog niet dat analytisch denken belangrijk was. Maar gevoelsmatig wisten zij dat de band met het geheel, de natuur, behouden moest blijven.
Aan de hand van twee bouwsels van onze voorouders, de boshut en de piramide, schetst Bijdendijk in dit boekje hoe vroeger een intuitieve band bestond met de natuur.
Die tijdelijke boshut en de eeuwige piramide neemt hij vervolgens als uitgangspunt voor ons hedendaagse bouwen. Hij vergelijkt daarom een 100% demontabele woning (de ‘boshut’) en een gebouw dat 200 jaar mee gaat (de ‘piramide’) met een sociale woning uit de naoorlogse voorraad.
De cijfers zijn onthutsend. De sober en doelmatig gebouwde woning blijkt de armen arm te houden. De 100% demontabele woning is een mooie gedachte, maar is tevens onrealistisch.
Bouwen voor de lange termijn evenwel loont
.


Klik op bovenstaande illustratie om dit boek in pdf te importeren.
Omslag SCahier 74
Het lesboek van een workshop over het plastische getal. Leer zelf spelen met de maten.
Sommige nummers van SCahier zijn als PDF te lezen en te importeren op uw eigen apparaat. Geheel vrijblijvend. Zelfs uw bezoek aan deze webwerf wordt niet geregistreerd.
(Dubbel)klik op het omslag van het nummer dat u wilt lezen.